maanantai 12. helmikuuta 2024

5 yleisintä virhettä sensomotorisessa valmennuksessa - älä usko taikatemppuihin

Vältä 5 yleisintä virhettä sensomotorisessa valmennuksessa


1. Älä korjaa sitä, mikä toimii


Sensomotorisessa kartoituksessa ja refleksitestauksessa tehdään arviointia siitä, miten aktiiviseksi jääneet primitiivirefleksit näyttäytyvät niitä stimuloidessa. Mietitään myös sitä, kuinka paljon ne vaikuttavat arjessa selviytymiseen. Vaikka arviossa löytyisi aktiivinen Moro ja ATNR mutta lapsella ei ole vaikeuksia sosiaalisessa osallistumisessa kotona, päiväkodissa tai koulussa (esim. vaatteiden pukeminen sujuu, lähdöt ja siirtymiset paikasta toiseen sujuvat ilman itkupotkuraivareita, lapsi lähtee päiväkotiin tai kouluun ilman ahdistusta ja itkua ja tappeluiden sijaan leikit ja pelit sujuvat) ja luku- ja kirjoitustaidot edistyvät samaa tahtia muiden luokkalaisten kanssa (äidinkielen tai matematiikan tehtäviä ei tehdä kotona yötä myöden), ei ole syytä aloittaa refleksien kuntouttamista


2. Älä aloita refleksityöskentelyä pelkkien Youtube-videoiden avulla


Youtubesta löytyy hurja määrä primitiivirefleksien integrointiin liittyviä videoita. Aina niissä esitetyt liikkeet tai annetut ohjeet eivät todellakaan liity refleksiliikemallien kuntouttamiseen tai sensomotoriseen valmennukseen. Hanki luotettavaa tietoa mitä olet tekemässä ja mihin menetelmään perustuen.


3. Älä aloita refleksien integrointia lapsen kanssa omin neuvoin!


Jos haluat kokeilla primitiivirefleksien omatoimipuoskarointia, aloita edes itsestäsi tai naapurin aikuisesta Pertistä. Esimerkiksi pelkohalvausrefleksin taitamaton ärryyttely voi nostaa lapsesi stressi- ja pelkotilat tasolle, jota et ikinä osaa edes kuvitella! Aloita lapsen kanssa ohjatusti, vaikkapa verkkovalmennuksen avulla tai sensomotorisen valmentajan siipien suojassa pienin askelin. Jos kuitenkin pelkohalvausrefleksin reaktiot ovat jo päällä, hanki sensomotorinen valmentaja avuksenne, että refleksi saadan sammutettua kokonaan tai riittävälle tasolle. Se maksaa sinulle jonkin verran rahaa mutta sijoitat ne lapsesi hyvinvointiin ja mielenterveyteen. 



4. Älä jätä sensomotorisen valmennuksen aloittamista hamaan tulevaisuuteen


Aktiiviseksi jääneet primitiivirefleksit eivät häviä ajan myötä. Jos ne vaikuttavat lapsen toimintakykyyn, kuormittumiseen, liikkumiseen, sosiaaliseen kanssakäymisen ja oppimisen taitoihin nyt, ne vaikuttavat myös aikuisena. Myös aikuiset hyötyvät sensomotorisesta valmennuksesta, tosin aikuisten refleksityöskentely voi kestää enemmän kuin lasten. Myös keski-ikäisen ihmisen vahvasti vakiintunut hermosto hyötyy harjoittelusta vaikka refleksit eivät välttämättä "sula" samalla tavoin kuin alle 30- vuotiaana.


5. Älä aloita sensomotorista valmennusta jos uskot taikatemppuihin


Sensomotorinen valmennus ei ole hokkuspokkus-temppu vaan vaatii sitoutumista harjotteiden tekemiseen pitkäksi aikaa. Riippuen kuntoutettavan refleksin voimakkuudesta ja henkilöstä, yhden refleksin käsittely voi viedä 2-6 kk. Lapsilla prosessi on usein nopeampi, aikuisilla se voi kestää. Useimmiten valmennuksessa hoidetaan 1-2 refleksiliikemallia kerrallaan, joten useamman refleksiliikemallin hoitaminen kestää kauemmin. Tulokset eivät välttämättä näy heti, joskus jopa puolen vuoden viiveellä. Luota prosessiin!



T. sensomotorinen valmentajasi Sanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...