Kirjoitan usein lapsista, koska työskentelen useimmiten lasten kanssa. Sensomotorisia vaikeuksia ei ole vain lapsilla, niitä on yhtä lailla aikuisilla, aktiivisena olevat refleksiliikemallit seuraavat meitä aikuisuuteen asti. Opimme tosin kompensoimaan niitä ajan myötä. Lapsena refleksiliikemallit tulevat "houkuteltuina" esiin selvästi, aikuisena niiden havaitseminen paremman lihaskontrollin myötä on hankalampaa muttei mahdotonta. Valtaosa meistä pärjää keskiverrolla sensomotoriikalla oikein hyvin koko elämänsä!
Entä jos urheilet tavoitteellisesti tai työsi puolesta tarvitset hyvää fysiikkaa, tarkkuutta tai henkistä kestävyyttä ja tuntuu että jokin estää sinua aina pääsemästä kilpailutilanteessa parhaaseen tulokseesi?
Sensomotoriikka on osa motoriikkaa. Sensomotoriikkasi tuottaa aivoillesi monenlaista tietoa koko ajan. Tieto käsitellään ensin pikkuaivojen (amylgada) alueella ja pikkuaivoista tieto jakautuu aivokuorelle (cortex), jossa tapahtuu tietoinen ajattelu, oppiminen ja motorisen liikkeen ohjailu. Jos pikkuaivoista tuleva tieto on jäsentymätöntä, sen käsitteleminen aivokuorella kestää pidempään tai voi näkyä jäsentymättömänä toimintana. Kun sensomotoriikka tuottaa tarkkaa tarkkaa tietoa ja tieto jakautuu ja ohjautuu oikeisiin kohteisiin aivokuorella vaivatta ja tulee käsitellyksi tehokkaasti, sinun ei tarvitse miettiä mitä kehosi tekee. Tällöin suoriutumisesi motorisesta toiminnasta on vaivatonta ja voit keskittyä hiomaan liikunta- tai urheilusuoritustasi täydelliseksi.
Jos harrastat aktiivisesti jotain liikuntalajia tai urheilet kilpaa, saatat huomata ettei keho toimi aina mielen mukaan, ei edes satojen toistojen jälkeen. Esimerkiksi:
- Et hahmota missä liikkeen vaiheessa olet menossa samalla kun liikut taaksepäin tai tasapainosi on tällöin epävarma. Joudut usein hakemaan katseellasi tukea alustasta.
- Tuntuu etteivät jalkasi pysty liikkumaan samaan aikaan eri rytmissä kuin kätesi (tanssijat, luistelijat ja voimistelijat...)
- Kehosi puoliskot, oikea ja vasen, pyrkivät tekemään samaa asiaa samaan aikaan tai eri asioiden tekeminen samaan aikaan on vaikeata
- Kun katsot oikealle tai vasemmalle esim. seuratessasi kiekkoa tai palloa, et hallitse täysin käsiesi asentoa, jolloin esim. mailalla osuminen ja lyöminen on työteliästä (jääkiekkoilijat, jalkapalloilijat ja golfaajat...) Sama voi näkyä ratsastaessa siten, että kun katseella ohjaat painon siirtymisiä, kätesi eivät pysy paikallaan, ne nousevat tahattomasti ylös tai sivulle. Jos harrastat esteratsastusta ja radalla on tarkoitus vaihtaa laukka esteen ylityksen yhteydessä ja hevosesi laskeutuu useimmiten vastalaukassa alas, voikin olla että sensomotoriikkaasi ohjaa hevosen laskeutumaan väärin alas.
- Urheilukenkäsi kuluvat aina isovarpaan kohdalta puhki ja jännittävissä tilanteissa isovarpaasi aina jännittyvät
- Vaikka rakastat uimista, eri uimatekniikat ovat työläitä opetella eikä uiminen ole sulavan vaivatonta
- Huomaat että keskittymistä vaativassa liikkeessä kielesi pyrkii suusta ulos tai pyörittelet kieltä suussasi jatkuvasti liikkumisen aikana. Ehkä joku on jopa huomauttanut sinulle siitä.
- Huomaat kulkevasi varpaillasi jännittävissä tilanteissa
- Takareidet ja -sääret ovat jatkuvasti jumissa
- Punnertaminen on työlästä, samoin leukojen vetäminen
- Vatsarutistukset ovat voimattomia, voimansiirto tuntuu tapahtuvan jotenkin enemmän ylävartalon kautta, kaulasi ja hartiasi tuntuvat jopa tekevän enemmän töitä kuin vatsalihakset
- Juostessa kehosi tekee "jotain ylimääräistä" ja et saa korjattua juoksutekniikkaasi
- Nilkkasi nyrjähtelevät jatkuvasti
- Ampumisessa tai tähtäämisessä on haastetta, saatat olla oikeakätinen mutta vasensilmäinen eli dominanssi ei ole vakiintunut samalle puolelle
- Sinulla on toistuvasti yläselkä tai alaselkä ilman selkeätä syytä kipeä. Saat hetkellisen avun venyttelystä, hieronnasta tai faskiakäsittelystä mutta kehosi tuntuu vetävän jatkuvasti juntturaan
- Vaikka kirjoittaisit vakiintuneesti jommalla kummalla kädellä, saatat käsitellä työvälineitä tai harrastusvälineitä, kuten mailoja, vaihtelevasti välineestä ja tehtävästä riippuen
- Hiihtämistä ja luistelua on vaikea rytmittää vaivattomaksi
- Tuntuu että hyydyt suoritustilanteissa vaikka kuntosi olisi ajoitettu juuri oikein
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?