torstai 10. kesäkuuta 2021

Sensomotorinen valmennus - mitä se on?

Mihin sensomotorinen valmennus perustuu?

Sensomotorinen valmennus perustuu INPP-menetelmään. Sana INPP tulee sanoista The Institute for Neuro-physiological Psychology, jonka perusti psykologi Peter Blythe vuonna 1975. Instituutissa tutkittiin hermoston kypsymättömyyden vaikutuksia keskushermoston toimintaan lapsilla, joilla oli oppimisen vaikeuksia tai alisuoriutumista akateemisissa taidoissa sekä aikuisia, jotka kärsivät ahdistuneisuudesta, avoimen- tai ahtaanpaikankammosta tai paniikkihäiriöstä.

 INPP toimii viitekehyksenä ja standartoituna testimenetelmänä. Sen kautta tarkastellaan mm. tasapainoa, kehon asennon kannattelua, karkeamotoriikkaa, kehityksellisiä liikemalleja, kehon puoliskojen saman- ja eriaikaista toimintaa, primitiivi- ja spastisia refleksejä, silmänliikkeiden hallintaa, näköaistia, visuomotorista ohjailua sekä kuulon stimulaatiota erilaisilla äänillä.

Toinen sensomotorisen valmennuksen menetelmä on RMTI, joka perustuu kehityksellisiin liikemalleihin. RMTi tulee sanoista Rhytmic Movement  Training. Menetelmä perustuu ruotsalaisen liiketerapeutti Kirstin Linden luomaan menetelmään, jossa mallinnetaan ja jäljitellään pienten lasten tapaa liikkua kullekin kehitysvaiheelle tyypillisesti, joka mahdollistaa integroitumatta jääneiden refleksiliikemallien sulauttamisen. 

Sensomotorinen arviointi ja valmennus on yksi näkökulma tarkastella lasten ja aikuisten hermoston kypsymättömyyteen liittyviä merkkejä. Se ei korvaa lääketieteen ammattilaisten, neurologien ja psykologien tekemiä tutkimuksia, mutta tarjoaa menetelmän jolla arvioida ja korjata hermoston kypsymättömyyteen liittyviä merkkejä, joille ei ole löydetty muita syitä.

Varsinainen sensomotorinen arviointi voidaan tehdä noin 6-7-vuotiaasta alkaen. Pienemmälle lapselle arviointi voidaan tehdä leikin tai jumpan ohessa, perustuen enemmän liikemallien havainnointiin kuin varsinaisiin arviointiliikkeisiin. Myös aikuisten aktiivisia refleksejä on mahdollista arvioida ja hoitaa.

Millainen sensomotorisen valmentajan koulutus on?

Koulutuksen kesto on kuusi päivää ja asiakasharjoitusten tekemistä niiden välissä. Koulutuksessa käydään läpi parikymmentä refleksiliikemallia (joista aktiivisena itselläni on liki puolet...). Refleksiliikemalleja käydään läpi toimintakyvyn näkökulmasta, miten ne voivat vaikuttaa henkilön kykyyn osallistua arkeensa normaalisti. Refleksiliikemallit aiheuttavat ja pitävät usein yllä "omituisia" kehollisia ja psyykkisiä pulmia, jotka johtuvat hermoston kypsymättömyydestä. Koulutuksen aikana tutustutaan liikemalleihin, niiden arvioimiseen, miten liikemallit "toimivat" ja miten ne saa liikeharjoitteilla harjoitettua turvallisesti pois. Käymäni Motivoxin järjestämän koulutuksen jälkeen olen kouluttautunut aktiivisesti eri valmentajien järjestämissä etäkoulutuksissa. 

Mitä sensomotorisessa valmennuksessa tehdään?

Sensomotorinen valmennus aloitetaan alkuarvioinnilla, joka on hyvä videoida, ja sitä voidaan verrata loppuarvioinnin videoon. Alkuarvioinnissa kartoitetaan arviointiliikkeiden avulla näkyykö motorisissa suorituksissa merkkejä "sensomotorisesta pinnistelystä" kuten tasapainon menetyksistä, näön tuen tarpeesta tasapainon ylläpitämiseksi, kehon keskilinjan ylittämisen vaikeuksista, kehon puoliskojen saman- ja eriaikaisesta käytöstä, liikkeiden rytmittämisen vaikeudesta ja silmien dominanssin vaihtelusta. 
Jos vähintään puolessa arviointiliikkeistä on havaittavissa selkeätä vaikeutta, tehdään vielä tarkempi liikemallien arviointi ja sen pohjalta aloitetaan valmennus. 

Sensomotorinen valmennus vaati pitkäjänteistä sitoutumista ja liikeharjoitteiden säännöllistä tekemistä. Jos liikemalleja on aktiivisena useita, valmennus  kestää puolesta vuodesta vuoteen, sisältäen 15-20 tapaamiskertaa. Tapaamiskerroilla tehdään ns. vastustettuja liikesarjoja, mitkä vaimentavat liikemalleja tehokkaasti sekä arvioidaan edistymistä ja tehdään kotona tehtäviin harjoitteisiin tarvittavat muutokset sen mukaisesti kun refleksiliikemallit ovat muuttuneet tai sammuneet pois. Lyhyemmilläkin jaksoilla saadaan aikaan edistymistä, monesti tuloksia alkaa näkyä 6-8 viikkoa harjoittelun aloittamisesta. Valmennusjakso päättyy arvioon jossa tehdään samat liikkeet kuin alkuarviossa, ja muutoksia verrataan siihen. Aikuiset ja yli 8-vuotiaat lapset hyötyvät eniten edellä esitetystä valmennuksen mallista. Arviointiliikkeet löydät esim. Aktivaattorin ilmaisesta "Sensomotoriikan 8 punaista lippua"-valmennuksesta, johon pääset tästä linkistä

Passiiviset rytmiset liikkeet sopivat käytännössä liki kaikille lapsille, myös kehitysvammaisille lapsille 

Pienten lasten, 3-8 vuotiaiden, sensomotorista kehitystä voidaan parhaiten tukea ns. passiivisilla rytmisillä liikkeillä, jotka jäljittelevät kehityksellisiä liikemalleja. Lapsi tekee passiiviset liikkeet aikuisen kanssa kotona. Ne ovat hyvä keino rauhoittumiseen esim. päivähoitopäivän jälkeen tai illalla ennen nukkumaan menoa. Tätä vanhempien lasten ja aikuisten valmennus perustuu lisäksi aktiivisiin liikesarjoihin, joilla primitiivi- ja spastisten refleksien liikemalleja joko sammutetaan tai aktivoidaan. Liikeharjoitteita tehdään viitenä päivänä viikossa ja viikossa on kaksi lepopäivää, jolloin hermosto saa palautua. Liikesarjojen tekeminen kestää 10-15 minuuttia päivässä. Monesti lapset, ja aikuiset, jotka hyötyvät sensomotorisista harjoitteista, motivoituvat myös tekemään niitä, koska niiden antama vaste tuntuu kehossa miellyttävältä. Harjoitteiden tekeminen onnistuu hyvin kotona, liikkeet voi tehdä maton, jumppamaton tai sängyn päällä. 

Millaisia ovat sensomotorisen valmennuksen tulokset käytännössä?

Kaikkiaan sensomotorisen valmennuksen myötä lapset kuormittuvat vähemmän koska refleksiliikemallit ja niihin liittyvät aistiyliherkkyydet eivät ole enää kuormittamassa aktiivisesti hermoverkkoa. 

Kehon asennon hallinta: Usein tulokset ovat muutoksia, jotka tulevat näkyviksi kehon asennon hallinnassa. Liikkeiden suorittaminen on helpompaa kun ns. kompensaatioliikkeet vähenevät ja voiman tuotto oikeissa kohdissa aktivoituu. Istuma-asentoa on helpompi pitää yllä ja katsetta ja käsien toimintaa on helpompi ohjata. Kiinnostus esim. pallon käsittelyyn ja erilaisiin kynäilytehtäviin lisääntyy. Pukeminen helpottuu kun lapsi pystyy paremmin hallitsemaan vaatteiden järjestelyn pukiessa. Ruokailuvälineiden käsittely helpottuu. Valmennuksen aikana monet lapset, joilla on motorisen kehityksen viivästymää tai erilaisia liikkumiseen liittyviä pelkoja, ovat oppineet uimaan ja ajamaan polkupyörällä tai kiipeilemään leikkikentän kiipeilytelineissä. Kiinnostus liikkumiseen lisääntyy kun kehoa on helpompi hallita. Kaikki tämä vaikuttaa karkea- ja hienomotoriseen kehitykseen myönteisesti. 

Sensorisia muutoksia: Vaatteiden ja sukkien pukeminen helpottuu, saumat eivät ole enää niin häiritseviä. Paidan kaulusten ja hihojen pureskelu vähenee. Kuolaaminen vähenee. Ruokaillessa ruoka ei tipu suusta jatkuvasti pois. Kirkkaat valot häiritsevät vähemmän ja siristely vähenee. Herkkyys äänille vähenee, lapsen tarve käyttää esim. kuulosuojaimia vähenee.

Psyykkiset muutokset, kuormittuminen vähenee: Mieliala tasaantuu ja paranee, fobiat ja pelot sekä kiukkukohtaukset vähenevät tai niiden kesto lyhenee. Piiloutumiset ja karkuun lähtemiset vähenevät. Vanhemmasta irrottautuminen helpottuu. Usein lapset rohkaistuvat kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita ja saavat itseluottamusta. Usein myös lapset, joilla on kielellisiä pulmia, hyötyvät  sensomotorisesta valmennuksesta. 

Muutokset oppimisessa: Sensomotorisen valmennuksen myötä lukunopeus kasvaa, luetun ymmärtäminen paranee, hahmottaminen jäsentyy, mikä vaikuttaa myös matemaattisiin taitoihin. 

Perustuuko sensomotorinen valmennus tutkittuun tietoon? 

Sensomotorinen valmennus on Suomessa ja pohjoismaissa vähemmän tunnettu menetelmä, sen sijaan esim. Australiassa ja USA:ssa se on yleisesti esim. fysioterapeuttien, toimintaterapeuttien, erityisopettajien ja kinesiologien käyttämä menetelmä. Sensomotoriikasta on olemassa jonkin verran tutkittua tietoa, voit tutustua siihen täällä.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä liittyen sensomotoriseen valmennukseen, laita minulle viestiä Aktivaattorin fb-sivun kautta. Jos haluat tarkemmin tutustua refleksiliikemalleihin, lataa Aktivaattorin pieni sensomotoriikan opas täältä.

Kiitos kun luit tämän tekstin!

Terveisin, sensomotorinen valmentajasi Sanna

Ps.

Jos olet miettinyt miten oppimisvaikeuksissa voi auttaa, sensomotorinen valmennus on yksi keino!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...