Kehon lihasten matala lihasjänteys eli hypotonus linkittyy aktiivisiksi jääneisiin primitiivireflekseihin
Miksi joilla lapsilla on matala lihasjänteys ja onko sille tehtävissä jotain?
Jos TLR ei pääse integroitumaan normaalisti vaikapa vähäisen lattiallaoloajan vuoksi, se voi jäätyään aktiiviseksi aiheuttaa mm:
- liike- ja matkapahoinvointia (tasapainoaistin häiriötä)
- huonoa ryhtiä
- vaikeuksia visuaalisessa hahmottamisessa
- ADHD-ADD-tyyppistä oirehdintaa
Vauvaikäisenä aktiivinen TLR voi näyttäytyä hankaluutena kannatella päätä, lapsi voi tuntua kantaessa vetelältä ja raskaalta. Päinmakuulla vauva ei saa liikutettua päätään, mikä voi vaikeuttaa hengittämistä. Selinmakuulla vauva voi olla jäykkä kun kehon tonus nousee, hän ei saa nostettua päätä irti lattiasta, tuotua käsiä kehon keskilinjaan ja edelleen käännyttyä toiseen asentoon tai vatsalleen. Tämän vuoksi lapsi ei myöhemmin saa tuettua kunnolla kehoaan käsien varaan makuu- eikä konttausasennossa ja voi olla että vauvan lähiympäristössä syntyy ajatus kehitysviivästymästä.
Miten lihasjänteyttä voi kuntouttaa?
Alussa kuvaamani asiakkaan kanssa toimintaterapian yksi tavoite oli parantaa tasapainoa (Mann-testi 3 sekunnista 10 sekuntiin) ja toinen tavoite oli hypätä 20 cm tasajalkahyppy. Teimme paljon erilaisia temppuratoja, joissa systemaattisesti oli mukana mm. tasapainottelua hernepussi päälaella, hernepussi kontatessa selän päällä ja "hyljejumppa" TLR:aa (ja STNR:aa) integroivina liikkeinä. Vuoden aikana ADD-tyyppinen "omaan kuplaan uppoaminen" väheni, lapsi siirtyi sormiruokailusta käyttämään lusikkaa ja haarukkaa kätisyyden vakiintuessa. Vaatteiden pukeminen helpottui kun keho ei alas katsoessa enää alkanut koukistua ja käsien hallinta helpottui. Myös toimintaterapian tavoitteet saavutettiin. Kotona käytössä olivat ns. rytmiset liikkeet. Pyöreästä, pehmeästä, flegmaattisesta pikkulapsesta kasvoi reilussa vuodessa aktiivinen ja utelias eskarilainen. Myöhemmin kuulin lapsen oppineen uimaan ja ajamaan polkupyörää eskarin ja ekaluokan välisenä kesänä, täysin ikätasoisesti.
Jos sinulla on kuntoutettavana lapsi, jolla lihasjänteys vaihtelee, tutustu tästä kuuteen leikinomaiseen liikkeeseen, joilla on primitiivirefleksejä integroiva vaikutus. Saat sähköpostiisi videosarjan näistä kuudesta liikkeestä. Se on ilmainen.
Jos mietit onko kuntoutettavallasi haasteiden takana aktiivisia primitiivirefleksejä, tutustu tästä ilmaiseen kurssiin Sensomotoriikan kahdeksan punaista lippua. Pään tilt-liike antaa vinkkiä TLR:n aktiivisuudesta.
Jos kaipaat kuntoutustyöhösi vieläkin järeämpiä työkaluja, käy tutustumassa Sensomotorisen valmennuksen perusteet-koulutukseen, saat siitä kättä pidempää apua mm. matalan kehon jänteyden kuntouttamiseen.
T. SensoSanna
Ps. Mikä ihmeen sensomotoriikka ja primitiivirefleksit? Jos törmäät blogiini ensimmäistä kertaa ja haluat aiheesta pikatiivistyksen, lataa Pieni sensomotoriikan opas tästä.
Käytetyt lähteet:
M Jaiswal, R Morankar Understanding Primitive Reflexes and Their Role in Growth and Development: A Review. International Healthcare Research Journal, 2017 - core.ac.uk
E. Z. Gieysztor , A. M. Choińska2, M. Paprocka-Borowicz: Persistence of primitive reflexes and associated motorproblems in healthy preschool children. Rehabilitation Developmental Laboratory Department of Physiotherapy Faculty of Health Sciences Medical University. termedia.pl
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?