lauantai 28. toukokuuta 2022

Miksi sensomotorisia valmiuksia pitäisi kuntouttaa?

 Oppiminen vaatii paljon eri taitoja. Pitää osata kiinnittää huomio oikeisiin ja olennaisiin asioihin, ymmärtää, käsitellä ja jalostaa havaintomotoriikan keräämää tietoa; keskittyä kuulemansa ja toimia sen mukaisesti. Ymmärtää näkemänsä. Nähtyjä ja kuultuja asioita pitää muistaa, tallettaa muistiin ja taas palauttaa mieleen, soveltaa uusiin ja yllättäviin tilanteisiin. Hahmottaa kehon tuntemuksia ja ympäröiviä muotoja ja sopeuttaa omaa toimintaansa suhteessa ympäristöön. Reagoida asianmukaisesti sosiaalisesta ympäristöstä tuleviin vihjeisiin.

Huh mikä urakka!

Keskushermosto ohjaa oppimista

Oppimista voikin ajatella pyramidina, jonka perustana ja kivijalkana toimii keskushermosto. Keskushermosto ottaa vastaan kaikki miljoonat aistihavaintomme ja aivot käsittelevät kaiken tuon tiedon päättäen mikä on olennaista ja mikä ei, mihin ei ole ja mihin on tarve reagoida ja millä tavoin. 

Aivot tarvitsevat aististimulaatiota kehittyäkseen ja primitiivirefleksit huolehtivat tarvittavan aististimulaation saamisesta

Aistitieto jäsentyy pikkuaivojen alueella ("liskon aivot"), josta tieto ohjautuu limbiseen järjestelmään, joka huolehtii tunne-elämästä (nisäkkään aivot") ja aivokuorelle ("ihmisen aivot"), missä tehdään tietoiset päätökset ja valinnat sekä oppiminen tapahtuu. Pikkuaivojen ja Limbisten aivojen alueella syntyy jo sikiöaikana uskomaton määrä hermoyhteyksiä. Vauvan syntyessä synnytyskanavan läpi vauvan aistit käyvät monella tapaa uskomattoman aistimyllerryksen kohdun pimeästä pehmeydestä ja lämmöstä kovaan kylmään ja valoisaan maailmaan. Vauvan ensimmäisinä elinviikkoina vauvan liikkeet ovat melko hallitsemattomia vauvan totutellessa painovoimaan. Vauvan liikkumista ohjaavat osaltaan kehitykselliset liikemallit eli primitiivirefleksit, jotka huolehtivat että vauva saa tarpeeksi aististimulaatiota eri aistikanavien kautta jotta hänen aivonsa kehittyisivät. Kehitykselliset liikemallit huolehtivat osaltaan että matelijan-, nisäkkään ja ihmisen aivot integroituvat yhdessä toimivaksi kokonaisuudeksi. 

Aivokuorella - missä tietoiset päätökset tehdään - on luontaisesti vähemmän hermoyhteyksiä kuin pikkuaivojen ja limbisellä alueella (=amygdala). Aivojen kypsyessä yhteyksiä aivokuorelle ja aivokuorella syntyy enemmän ja ihminen oppii paremmin säätelemään tunnereaktioitaan koska yhteydet aivokuorelta alempiin kerroksiin lisääntyvät. Aikuisen voisi ajatella näin pystyvän tekemään paremmin päätöksiä mahdollisista tunnekuohuista huolimatta. Lapsella taas tunnekuohun aikana limbinen järjestelmä ottaa helpommin vallan ja lapsen on vaikeampi palata takaisin aivokuorella tapahtuvaan järkeilyyn ja säätelyyn. Jos lapselle jää jostain syystä primitiivirefleksiliikemalleja aktiiviseksi, se vähentää myös hermoyhteyksien määrää aivokuorella mutta myös väliaivojen ja aivokuoren välillä. Tämän vuoksi lapset, joilla on jäänteitä primitiivireflekseistä, on useammin isompia vaikeuksia tunnesäätelynsä kanssa. Eivätkä vaikeudet jää vain lapsuuteen, ne seuraavat meitä koko elämän; aikuisena pystymme ottamaan käyttöön erilaisia kompensaatiokeinoja, joista jotkut ovat toimivampia ja toiset vähemmän. 

Primitiivirefleksien integroituminen on samalla limbisen järjestelmän ja aivokuoren toimintojen muuttumista saumattomaksi yhteistyöksi


Refleksiliikemallit ovat ihmisen oppimispyramidin peruskiviä. Jos peruskiviä puuttuu tai ne ovat vinksallaan, vaikuttaa se olennaisesti oppimiskykyymme, jos peruskiviä puuttuu, koko rakennelma on epävakaa. Tämän vuoksi sensomotoriset vaikeudet on hyvä kuntouttaa. 

Refleksiliikemallit vaikuttavat olennaisesti ihmisen oppimistaitoihin ja oppimisvaikeuksiin


Esimerkiksi visuaalisen hahmottamisen haasteet voivat vaikuttaa olennaisesti kykyymme selviytyä arjessa. Useat primitiivirefleksit vaikuttavat silmänliikkeiden hallintaan, jolla on välitön vaikutus oppimisen. Käy lukemassa lisää tästä postauksesta, jossa tehdään syvempi katsaus visuaaliseen hahmottamiseen.


Mistä apua oppimisvaikeuksiin?

Oppimisvaikeus - voiko oppimisvaikeuksia kuntouttaa?

Oppimisvaikeuksien kuntouttaminen Suomessa kohdistuu koululaisiin ja opiskelijoihin. Kuntoutuksesta huolehtivat oppilaitokset erityisopetuksen muodossa, ajatuksena on että kuntoutus tapahtuu opetuksen ohessa. Erityisopetuksesta huolehtivat erityisopettajat ja erityisopetusta saavat oppilaat, joilla on esim. kehitysviivettä, tunne-elämän häiriöitä, oppimisvaikeuksia tai muita erityisiä syitä. Usein erityisopettajien resurssi on niukka suhteessa tarvitsijoihin ja tuki kohdistuu niihin oppilaisiin, kenellä vaikeudet ovat selkeästi oppimisvaikeuksia. 

Oppilaita voidaan erityisopetuksessa tukea erilaisin keinoin, usein nämä keinot liittyvät oppimisen taitoihin ja erilaisiin oppimisstrategioihin, oppilaan omien ja luontevien oppimistapojen löytämiseen ja itsetuntemuksen tukemiseen. 

Tarkalleen ottaen oppimisvaikeudet ovat opetettavien taitojen oppimisen vaikeutta eli lukemis-, kirjoittamis- ja laskemiskyvyn häiriöitä


Oppimisvaikeudet sinänsä esiintyvät harvoin "puhtaina" ilmiöinä. Usein niiden rinnalla kulkee muitakin vaikeuksia, kuten neurologisia, neuropsykiatrisia ja psykiatrisia häiriöitä, kuten kielellistä erityisvaikeutta, motorisen koordinaation häiriötä, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöitä, toiminnanohjauksen, hahmottamisen ja sosiaalisten tilanteiden hahmottamisen häiriöitä. 

Yleisin oppimisen vaikeus on lukemiskyvyn vaikeus eli dysleksia. Suomessa dysleksian yleisyys tautiluokituksen mukaan on 3-10 % (Mikkonen, Nikander ja Voutilainen, 2015). Dysleksiasta kärsivillä lapsilla on usein aktiivisena refleksiliikemalli ATNR (McPhillips ja Jordan-Black 2007). On olemassa näyttöä siitä että tekemällä motorisia harjoitteita, joilla ATNR:n liikemalli hoidetaan pois, oppilaan lukutaito voi vuodessa parantua niin, että oppilas pystyy lukemaan samalla nopeudella kuin toinen oppilas, kenellä ei kyseistä liikemallia ole aktiivisena. 

ATNR kuuluu olennaisesti "nelikkoon", joka löytyy aktiivisena usealta keskittymättömältä ja tarkkaamattomalta ADHD-tyyppisesti oirehtivalta lapselta. Tähän refleksiliikemallinelikkoon kuuluvat lisäksi STNR, TLR sekä Moro-refleksi. Taylorin,  Houghtonin  ja Chapmanin (2004) artikkelin mukaan aktiivinen Moron refleksiliikemalli toimii eräänlaisena siltarefleksina; sinällään aktiivinen Moro-refleksi ei aiheuta ADHD-tyyppisiä oireita, toisin kuin TLR, STNR ja ATNR tekevät, mutta se voimistaa kyseisten refleksiliikemallien vaikutuksia. Eli Moro on integroitumaton, sen kanssa ketjuna toimivat liikemallit vaikuttavat olennaisesti lapsen keskittymiseen, huomion ylläpitämiseen, kehon asennon hallintaan ja katseen käyttöön eivätkä ne integroidu ennen kuin Moro on integroitunut.  Samaisen tutkimuksen mukaan STNR on voimakkaasti yhteydessä keskittymisen vaikeuksiin kun taas TLR on voimakkaimmin yhteydessä impulsiiviseen ja häiriökäyttäytymiseen. ATNR vaikuttaa vahvimmin vaikeuksiin matemaattisissa taidoissa. 

Jos haluat, voit ladata Aktivaattorin ilmaisen pienen sensomotoriikan oppaan täältä
Jos haluat selvittää voisiko sensomotorisesta valmennuksesta olla hyötyä, liity ilmaiseen Sensomotoriikan 8 punaista lippua-alkukartoitukseen tästä


"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...