keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Sensomotoriikka - mihin sitä tarvitaan?

Mitä sensomotoriikka on ja mihin sitä tarvitaan?

Meidän kehomme liikkeitä ohjaa hermosto ja valtaosa kehomme liikkeistä onkin tietoisia, aivokuorelta hermostoa pitkin lähtevien käskyjen aikaansaamia, suunnitelmallisia liikkeitä ja liikesarjoja, jotta saamme tehdyksi jotain, mitä haluamme. Kun liikesarjat ovat hallittuja ja saamme kehomme toimimaan juuri niin kuin haluamme, tätä sanotaan motoriseksi suunnitteluksi. Joskus jonkin asian tekeminen ei vain onnistu. Vaikka tasapainon pitäminen yllä silmät kiinni. Kun aivoilta jää saamatta näköaistilta tarvittavaa tietoa, tasapainoaisti eli vestibulaariaisti ei osaakaan ohjata kehoa pysymään oikeassa asennossa ja tasapaino häviää. Tämä voi johtua aktiiviseksi jääneistä primitiivireflekseistä.

Mitä ovat primitiivirefleksit?

Primitiivirefleksit huolehtivat sikön ja vauvan kehityksestä raskausaikana ja muutamana ensimmäisenä elinkuukautena. Liikkumisen kehitykselle on olennaista asentokontrollin kehittyminen, joka koostuu asento-, tasapaino-, liike-, sekä näköaistijärjestelmien yhteistoiminnasta Tätä kehitystä ohjailevat spastiset refleksit, jotka mahdollistavat ryömimisen, konttaamisen ja istumaan nousemisen kautta pystyasentoon nousemisen. Nämä molemmat sisältyvät primitiivireflekseihin.
Primitiivirefleksi hoitaa omana hetkenään omaa kehityksellistä vaihetta. Jos primitiivirefleksi jostain syystä jää aktiiviseksi eli ei häviä, sulaudu eli integroidu omana aikanaan seuraavan primitiivirefleksin alta, se jää painamaan hermostoa ja hidastamaan sen kehitystä.

Tälläiset sulautumatta jäänet refleksit - puhun refleksiliikemalleista silloin kun ne ovat jääneet aktiivisiksi oman esiintymisaikansa jälkeen - vaikuttavat aivokuoren toimintoihin aiheuttaen sensomotorisen epätasapainotilan hermostoon. Tällöin esim. tuntoaistin kautta tuleva tieto ei jäsenny pikkuaivoissa tehokkaasti ja aivokuorelle viety tieto on epätarkkaa. Kun aivokuorelle – jossa tapahtuu tietoinen ajattelu ja oppiminen – tuleva tieto on epätarkkaa, se voi näkyä esim. tuntoaistin yli- tai aliherkkyytenä tai aistihakuisuutena. Sensomotoriikkaan vaikuttavat refleksiliikemallit voivat myös aiheuttaa käytös- ja tunne-elämän häiriöitä, oppimisvaikeuksia ja näkyä kehossa erilaisina kompensaatioliikkeinä ja aiheuttaa motorista kömpelyyttä.

Käsien tehokas käyttö on edellytys oppimiselle

Ylävartalon asennonhallinta on oleellista esim. käsien käytön kehittymiselle. Tuntoaisti toimii perustana käsien käyttämiselle tutkimisen välineenä. Tämä kaikki yhdessä saa meidät kiinnostumaan uusista asioista, niiden kokeilemisesta ja oppimisesta. Pienen lapsen kokemukset liikkeestä ja sen käsittely asentoaistijärjestelmässä luo perustan oman kehon hahmottamiselle, tietoisuudelle omasta itsestä suhteessa ympäristöön. Oppimisella on vahva kehoyhteys, vaivatta toimiva motoriikka ja aistitoiminnot yhdessä luovat pohjan oppimiselle ja ajattelun taidoille!

Pääset tästä linkistä lataamaan itsellesi Aktivaattorin pienen sensomotoriikan oppaan jos haluat tietää sensomotoriikasta ja reflekseistä enemmän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...