Mitä ovat refleksiliikemallit?
Me kaikki synnymme primitiivirefleksien kanssa. Tunnetuin primitiivirefleksi lienee neuvolassakin testattava Moro-refleksi, joka on pienen vauvan suojarefleksi. Osa primitiivireflekseistä syntyy ja katoaa lapsen kulkiessa synnytyskanavan lävitse, toiset ilmaantuvat ja sulautuvat pois tietyissä kehitysvaiheissa, kuten ryömimään lähtiessä tai konttaamisen aikana. Primitiivirefleksit ohjaavat omalta osaltaan lapsen motorista kehitystä ja omana aikanaan ne ovat välttämättömiä lapsen kehitykselle. Jostain syystä - vaikkapa jonkin kehitysvaiheen käymisestä nopeasti läpi - liikemalleja saattaa jäädä aktiiviseksi ja ne jäävät haittaamaan seuraavia kehitysvaiheita. Tällöin refleksiliikemalli ei ole korvautunut opitulla, tietoisella motorisella liikkeellä vaan liike tulee kirjaimellisesti ”selkärangasta”. Primitiivirefleksejä on useita ja ne vaikuttavat eri tavoin eri puolilla kehoa. Näitä primitiivirefleksejä voi kutsua myös refleksiliikemalleiksi, ne ovat primitiivirefleksien jäänteitä. Kaikki ihmiskehossa vaikuttavat refleksit eivät ole primitiivirefleksejä. Osa reflekseistä on esim. suojarefleksejä, kuten vaikka silmän sulkeutuminen oksan tullessa äkkiä lähelle silmää, verenpaineen nousu, sydämenlyönnit, käden vetäminen pois kuumalta levyltä ennen kuin tuntemus kuumasta ennättää aivoihin tietoisesti.
Refleksiliikemalleilla on elinkaari
Refleksiliimallit voidaan jakaa kahteen ryhmään: primitiivirefleksit, joista suurin osa ilmaantuu jo lapsen ollessa kohdussa ja jotka integroituvat eli sulautuvat pois joko synnytyksessä tai muutaman ensimmäisen elinkuukauden aikana. Posturaalirefleksit ovat kehityksellisiä liikemalleja, jotka taas auttavat meitä lähtemään vauvoina liikkeelle ja lopulta nousemaan pystyyn ja seisomaan. Refleksin elinkaari alkaa pre-vaiheella, sen huippuvaiheessa refleksi on aktiivisimmillaan ja post-vaiheessa se sulautuu kokonaan pois tai toimii pohjana seuraavan refleksiliikemallin pre-vaiheelle. Esimerkkinä vaikka moro-refleksi: sen pre-vaihe alkaa jo kohdussa, sen huippuvaihe sijoittuu synnytykseen ja sen välittömään läheisyyteen, n. 4 kk iässä sen pitäisi olla integroitunut kokonaan pois.Miten refleksiliikemallin voi havaita?
Lasten motoriikassa refleksiliikemallien vaikutukset on mahdollista havaita melko helposti testiliikkeiden avulla tehtävällä liikearvioinnilla. Refleksiliikemallit, jos niitä on aktiivisena, eivät katoa itsekseen ajan myötä pois vaan kulkevat mukanamme koko ikämme. Niillä on suuri vaikutus hermoston kehitykseen ja aistitiedon käsittelyyn, joka on perustana oppimiseen, fysiikkaan ja psyykeen, eli niillä on vahva keho-mieli yhteys.Aikuisilla pelkkä liikearviointi ei aina ole mahdollista, liikemallit peittyvät paremman lihashallinnan alle. Tällöin paras arviointitapa on haastattelun ja liikearvioinnin yhdistelmä. Urheillessa refleksiliikemallit tulevat usein näkyviin tekniikkavirheinä, joihin harjoittelulla tai toistoilla ei ole toivottua vaikutusta. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun refleksiliikemalleja lähdetään työstämään pois jo lapsena mutta aikuisenakin aloitettu harjoittelu tuottaa tulosta!
Esimerkiksi systeeminen tooninen niskarefleksi (STNR) on helposti tunnistettavissa sekä konttausasennossa että istuma-asennossa.
Seuraavista kirjoituksissa opit tunnistamaan kuusi yleisintä oppimista vaikeuttavaa refleksiliikemallia. Paitsi että ne vaikeuttavat oppimista, ne vaikuttavat olennaisesti karkeamotoriikkaan ja aistitiedon käsittelyyn. Ja toki tarjoan sinulle jatkossa mahdollisuuden oppia miten refleksiliikemalleja saa hoidettua pois!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?