tiistai 29. huhtikuuta 2025

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!"


Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, vaihda sensomotorista valmentajaa kiireen vilkkaa! Neuronkirjon aiheet ovat syvällä hermostossa synnynnäisesti. Sensomotorisella valmennuksellaa voidaan sen sijaan vaikuttaa moniin neuronkirjoon liittyviin vaikeuksiin, kuten keskittymiseen, asennonhallintaan, motoriikan ja aistitiedon säätelyn haasteisiin sekä sosiaaliseen osallistumisen haasteisin, kuten ahdistuneisuuteen ja pelkoihin. 

Sensomotorisia valmentajia (R) Suomessa kouluttaa käytännössä kaksi tahoa, Spinacor ja Motivox. Sensomotorisen valmentajan koulutukseen ei käytännössä ole pohjakoulutusvaatimusta vaan valmentajat voivat tehdö sensotyöskentelyä hyvinkin monenlaisilla taustoilla ja erilaisilla tavoitteilla. Toiset valmentajat voivat työskennellä esim. yritysvalmentajina tarjoamalla osaamistaan siihen, miten esim. erilaisten tiimien tulosta voidaan parantaa, kun kukin tiimin jäsen pystyy käyttämään itselleen hermostollisesti parasta tapaa vaativissa tehtävissä työskentelyyn ja palautumiseen. On urheiluvalmentajia ja ohjaajia, jotka auttavat urheilijoita tekemään hermoston kautta työskentelemällä motorisesti puhtaita liikuntasuorituksia ja parantamaan keskittymistä ja fokusta. Terveydenhuollon ammattilaisilla, fysioterapeuteilla ja toimintaterapeuteilla sensomotorinen työskentelyote voi olla kuntouttava, millä vaikututetaan hermoston tasolla kehon kannatteluun, asennonhallintaan, koordinaatioon, aistitiedon säätelyyn ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. On kasvatustieteen ammattilaisia, jotka auttavat hermoston kautta oppimisvaikeuksien kanssa painivia lapsia ja oppilaita. 

Monialaiset taustat tuovat sensomotoriseen valmennukseen rikkautta mutta myös kirjavuutta ja ehkä kuluttajan näkökulmasta myös epävarmuutta; eri alojen ammattilaiset myös tuottavat hyvin erilaista tietoa sensomotoriikasta ja primitiivireflekseistä. Jos etsit sensomotorista valmentajaa, selvitä millainen hänen pohjakoulutuksensa on ja millaiset ovat sinun tarpeesi suhteessa hänen osaamiseensa. 

Oma ammatillinen taustani on kuntoutuksessa ja terveydenhuollossa, tämä osaltaan ohjaa omaa työskentelyäni sensomotorisena valmentajana ja kouluttajana. Työskentelyä ohjaa asiakkaan tarpeet ja tavoiteet, menetelmän käyttökelpoisuus ja vaikutukset suhteessa edellisiin arvioidaan luotettavasti valmennusprosessin alussa, tarvittaessa myös välissä ja lopussa.


tiistai 8. huhtikuuta 2025

Kehon matala tonus

Kehon lihasten matala lihasjänteys eli hypotonus linkittyy aktiivisiksi jääneisiin primitiivireflekseihin


Toimintaterapeutin vastaanotolleni ohjaantui päiväkoti-ikäinen lapsi. Päiväkodin aikuisten mukaan hän humpsahti usein nopeasti omaan kuplaansa, häntä eivät kiinnostaneet lelut eikä leikit. Puhe oli normaalia epäselvempää, ruoka ja juoma valuivat suupielistä, hän söi suu osin auki. Kynähommat eivät kiinnostaneet, kynäote oli nyrkissä ja kätisyyskin vielä vakiintumaton. Vaatteiden pukeminen ja riisuminen eivät sujuneet, väliin lapsi oli niin vetelä että valui alas penkiltä ja välillä niin pinkeä ettei pystynyt sulkemaan takin tuulilistan tarranauhoja. 

Miksi joilla lapsilla on matala lihasjänteys ja onko sille tehtävissä jotain?


Aktiiviseksi jääneistä primitiivireflekseistä TLR (Tonic labyrinthine reflex) aiheuttaa sekä matalaa että noussutta lihasjänteyttä. TLR:n oikea hetki olla aktiivinen on vauvan syntyessä. Se auttaa vauvaa syntymään synnytyskanavan lävitse. TLR reagoi pään ja niskan asentoon. Kun leuka painuu rintaa vasten, vauvan kädet ja jalat taipuvat sikiöasentoon (ja lihastonus laskee). Kun niska ojentuu, koko keho ojentuu sen mukana (ja kehon tonus nousee).

Jos TLR ei pääse integroitumaan normaalisti vaikapa vähäisen lattiallaoloajan vuoksi, se voi jäätyään aktiiviseksi aiheuttaa mm:

- liike- ja matkapahoinvointia (tasapainoaistin häiriötä)
- huonoa ryhtiä
- poikkeavaa lihasjänteyttä
- vaikeuksia visuaalisessa hahmottamisessa
- ADHD-ADD-tyyppistä oirehdintaa

Vauvaikäisenä aktiivinen TLR voi näyttäytyä hankaluutena kannatella päätä, lapsi voi tuntua kantaessa vetelältä ja raskaalta. Päinmakuulla vauva ei saa liikutettua päätään, mikä voi vaikeuttaa hengittämistä. Selinmakuulla vauva voi olla jäykkä kun kehon tonus nousee, hän ei saa nostettua päätä irti lattiasta, tuotua käsiä kehon keskilinjaan ja edelleen käännyttyä toiseen asentoon tai vatsalleen. Tämän vuoksi lapsi ei myöhemmin saa tuettua kunnolla kehoaan käsien varaan makuu- eikä konttausasennossa ja voi olla että vauvan lähiympäristössä syntyy ajatus kehitysviivästymästä. 


Aktiiviseksi jäänyt primitiivirefleksi TLR aiheuttaa matalan lihasjänteyden eli tonuksen
Matala lihasjänteys eli tonus näkyy istuma-asennossa mm. huonona ryhtinä. Istuma-asento on tyypillinen lapsille, joilla on aktiivinen primitiivirefleksi TLR, selkä on pyöreä ja jalat hieman koukussa, leuka lähellä rintaa. Kuvan ohjeeni mukaan loi Canvan AI.


Miten lihasjänteyttä voi kuntouttaa?


Alussa kuvaamani asiakkaan kanssa toimintaterapian yksi tavoite oli parantaa tasapainoa (Mann-testi 3 sekunnista 10 sekuntiin) ja toinen tavoite oli hypätä 20 cm tasajalkahyppy. Teimme paljon erilaisia temppuratoja, joissa systemaattisesti oli mukana mm. tasapainottelua hernepussi päälaella, hernepussi kontatessa selän päällä ja "hyljejumppa" TLR:aa (ja STNR:aa) integroivina liikkeinä. Vuoden aikana ADD-tyyppinen "omaan kuplaan uppoaminen" väheni, lapsi siirtyi sormiruokailusta käyttämään lusikkaa ja haarukkaa kätisyyden vakiintuessa. Vaatteiden pukeminen helpottui kun keho ei alas katsoessa enää alkanut koukistua ja käsien hallinta helpottui. Myös toimintaterapian tavoitteet saavutettiin. Kotona käytössä olivat ns. rytmiset liikkeet. Pyöreästä, pehmeästä, flegmaattisesta pikkulapsesta kasvoi reilussa vuodessa aktiivinen ja utelias eskarilainen. Myöhemmin kuulin lapsen oppineen uimaan ja ajamaan polkupyörää eskarin ja ekaluokan välisenä kesänä, täysin ikätasoisesti. 

Jos sinulla on kuntoutettavana lapsi, jolla lihasjänteys vaihtelee, tutustu tästä kuuteen leikinomaiseen liikkeeseen, joilla on primitiivirefleksejä integroiva vaikutus. Saat sähköpostiisi videosarjan näistä kuudesta liikkeestä. Se on ilmainen. 

Jos mietit onko kuntoutettavallasi haasteiden takana aktiivisia primitiivirefleksejä, tutustu tästä ilmaiseen kurssiin Sensomotoriikan kahdeksan punaista lippua. Pään tilt-liike antaa vinkkiä TLR:n aktiivisuudesta. 

Jos kaipaat kuntoutustyöhösi vieläkin järeämpiä työkaluja, käy tutustumassa Sensomotorisen valmennuksen perusteet-koulutukseen, saat siitä kättä pidempää apua mm. matalan kehon jänteyden kuntouttamiseen. 


T. SensoSanna

Ps. Mikä ihmeen sensomotoriikka ja primitiivirefleksit? Jos törmäät blogiini ensimmäistä kertaa ja haluat aiheesta pikatiivistyksen, lataa Pieni sensomotoriikan opas tästä. 


Käytetyt lähteet: 

M Jaiswal, R Morankar 
Understanding Primitive Reflexes and Their Role in Growth and Development: A Review. International Healthcare Research Journal, 2017 - core.ac.uk 

E. Z. Gieysztor , A. M. Choińska2, M. Paprocka-Borowicz: Persistence of primitive reflexes and associated motorproblems in healthy preschool children. Rehabilitation Developmental Laboratory Department of Physiotherapy Faculty of Health Sciences Medical University. termedia.pl



"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...