sunnuntai 20. elokuuta 2023

T-Rex-kädet ja ADHD

 Hirmulisko T-Rex ja ADHD vs. Moro ja sensomotoriikka

Olen useita kertoja ollut seuraamassa pienten lasten jumppatuokioita päiväkodeissa ja vähän isompien lasten vastaavaa puuhastelua koulussa toimintaterapeutin roolissa. Mutta aika ajoin sensomotorisen salapoliisin silmäprillit eksyvät väkisinkin päähän. Aika-ajoin porukasta bongaantuu lapsia, jotka juoksevat käsivarret taivutettuina ja kädet nousevat rinnan korkeudelle. Mistä oikein on kysymys?

Katsoessani facebookia törmäsin videoon (ja sen jälkeen useaan muuhunkin samasta aiheesta) joka kertoo asiasta nimeltä T-Rex Arms. Nyt minulla on viimeinkin nimi tälle ilmiölle! T-Rex-lapset! Ja T-Rex-aikuiset! Tällä videolla ilmiö yhdistetään neuroverkon epätyypilliseen kehittymiseen ja hermoston kuormittuneisuuteen. Ja tällä toisella videolla eräs leidi on kuvannut T-Rex käsiensä asentoja, hän taas yhdistää ne ADHD-oireistoonsa (hänellä näyttää olevan myös aktiivinen STNR). 

Tokikaan kaikki neuronkirjon kaarella olevat eivät kulje T-rexeinä ja taas toisaalta kaikki T-Rexeinä kuljeskelevat eivät ole selkeästi kirjolla.

Mutta.

Sensomotoriikan näkökulmasta T-Rexejä yhdistää yksi asia: Jos käsivarret ovat symmetrisesti koukussa ja kantajansa pitää ne mielellään lähellä kehoaan, kertoo se aktiivisena säilyneen Moro-refleksin läsnäolosta. Moro on usein se refleksi, joka aiheuttaa kuormittumista herkän näkö-, kuulo- ja tuntoaistin kautta (Goddard Blythe 2005). Moro kuuluu "refleksiliikemallinelikköön", jotka yleisesti esiintyy henkilöillä, jotka oirehtivat ADHD-tyyppisesti (Taylor, Houghton ja Chapman, 2004)

Jos mietit omia T-Rex-käpäliäsi ja voisiko sinulla olla aktiivinen Moro, käy liittymässä tähän ilmaiseen valmennukseen "Opi tunnistamaan sensomotoriikan 8 punaista lippua". Kun teet viimeistä arvioliikettä, ota se videolle. Valmennuksen arviolomakkeelta löydät mitä asioita arvioliikkeessä pitää seurata. Vink-vink, yllättäen se liittyy... T-Rex-käsiin. 





Goddart Blythe, S. 2005. Well balanced child: Movement and early learning

Taylor M.,  Houghton S. ja Chapman E.  2004. Primitive reflexes and attention-deficit/hyperactivity disorder: developmental origins of classroom dysfunction

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...