lauantai 12. marraskuuta 2022

Morot Morolle! - Moro-refleksi aiheuttaa stressiä

Se on moro!

Enkä nyt suinkaan kirjoita tamperelaisten morottelusta, vaikka Tampereella morottajiakin todennäköisesti elää useampia kappaleita. Kirjoitan suojaheijaste Morosta, siitä mitä vauvoilta testataan neuvolassa. Moron pitäisi häipyä pienen ihmisen normaalin kehityksen tieltä noin 4 kk ikäisenä. Vaan jos Moro ei häivy vaan jääkin piilottelemaan ja tuikahtaa esiin aina sille sopivissa tilanteissa?

Moro on ei-tahdonalainen reaktio siihen jos joku jekuttaa sinua niin lahjakkaasti että säikähdät - sitten sinun tekee mieli lyödä tai juosta karkuun. Aktiivinen Moro saa aikaan taistele-pakene -reaktion.


Säikähtäminen on sinällään normaali reaktio, jos sinulla ei ole aktiivista Moroa, palaudut säikähdyksen jälkeen toimintakykyiseksi melko nopsaan ja pystyt tekemään tietoisia ratkaisuja mahdollisesti uhkaavassa tilanteessa. Pystyt huoletta nauramaan jo lyhyen hetken kuluttua.

Jos sen sijaan Moro on aktiivinen, säikähdettyäsi sinussa tapahtuu seuraava reaktio: Kiihdyt välittömästi, hengität hyvin nopeasti sisään ja ulos. Verenpaineesi nousee. Puna lehahtaa kasvoillesi. Kätesi ja jalkasi pyrkivät ensin ojentumaan ja sitten palaamaan kehon lähelle, sinun voi olla hetkellisesti vaikea hallita liikkeitäsi. Samalla elimistösi alkaa tuottamaan adrenaliinia ja kortisolia, saaden aikaan taistele-pakene reaktion. Ja kun tämä toistuu jatkuvasti, se heikentää immuniteettiasi. 

Esimerkkinä: Isäni, joka on jekuttamisen mestari, kertoi joskus saunassa että jos saunassa kurkistaa saunatakin hihaan, voi nähdä kerralla kaikki taivaan tähdet saunan yläpuolella. Minä kurkistamaan saunatakin hihasta ja isä kaatoikin hihasta vettä kasvoilleni. 4-vuotiaan itkupotkuraivolla muistan ajatelleeni että nyt kuristan isän. En sitten kuitenkaan kuristanut mutta muistan lyöneeni isää vaikka pienenä olin isän tyttö. 

Morolla on mukanaan seuralaisia

  • aistiherkkyyksiä: maailma on liian kirkas, liian kovaääninen, liian karhea, liian nopea
  • isoja hätkähdyksiä: tuntuu että keho reagoi voimallisesti pieniinkin ärsykkeisiin
  • pelokkuus: heikko pärjääminen sosiaalisissa tilanteissa
  • pienet voimat: nopeaa fyysistä uupumista ja fatiikkioireita
  • heikko immuniteetti: lapsena toistuvat korvatulehdukset, toistuvat flunssakierteet, astmataipumus, allergiat, atopia
  • Ailahtelevuus: mielialojen nopea vaihtelevuus, jatkuva virittyminen taistele-pakene-tilaan ja palautuminen
  • Tarve hallita tilanteita: manipulointi
  • Vaikeus joustaa
  • Vaikea sopeutuminen muutoksiin, muutosten vastustaminen (oli kyse vaatteiden pukemisesta tai lähtemisestä matkalle tai siirtyminen viereiseen huoneeseen tai kylpyveden laskeminen pois ammeesta)
  • Ahdistuneisuus
  • Vaikeus tehdä päätöksiä 
  • Hyperventilointitaipumus
  • Migreeni
  • Pelot: pimeänpelko, ötökkäkammo, sosiaalisten tilanteiden pelko, torikammo...
  • Herkkä reagointi pään asennon muutoksiin (vestibulaariaisti): matkapahoinvointi, huono tasapaino
Jos tunnistat näitä piirteitä itsestäsi, sinulle on huonoja ja hyviä uutisia. Huonot: Sinulla on todennäköisesti aktiivinen Moro. Hyvät: Moroa on mahdollista rauhoittaa, jopa päästä kokonaan eroon. 
Miten se tapahtuu?
1. Käy lataamassa tästä linkistä Aktivaattorin Moroarvio ja tee se!
2. Ilmoittaudu tästä Morot Morolle-haasteeseen, joka on kahdeksan viikon haaste hankkiutua Morosta eroon. 
3. Morosta ei ole liian myöhäistä hankkiutua eroon. Paras hetki oli kun olit 4 kk ikäinen. Seuraavaksi paras hetki on nyt! Ilmoittaudu haasteeseen tästä!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...