6 oppimisen tiellä olevaa refleksiliikemallia - TLR eli tooninen labyrinttirefleksi
Tasapaino ja koordinaatio ovat kaksi fyysisen fyysisen kehityksen aluetta, joihin harvemmin kiinnitetään huomioita. Useimmiten ne kehittyvät kuin huomaamatta, itsestään. Usein ajatellaan että kasvaessaan lapset saavuttavat aina paremman tasapainon ja koordinaatiota voidaan kehittää kun tehdään koordinaatiota harjoittavia tehtäviä tai harjoituksia. Kyllä, tämä pitääkin tiettyyn pisteeseen saakka paikkansa. Lapset ovat 5-7 vuotiaina vielä eri kehitystasoilla tasapainon ja koordinaation kehityksen suhteen mutta 9-10-vuotiaina he ovat saavuttaneet oman kehitystasonsa. Tämän jälkeen taidot lisääntyvät harjoittelemalla tasapainoa ja liikkumista esimerkiksi liikuntaharrastuksen parissa. Vaan entä ne lapset joilla on viiveitä tasapainon ja koordinaation kehityksessä?
Suomessa on hieno ja toimiva neuvolajärjestelmä ja LENE-testeillä saadaan poimittua jo 4-vuotiaina lapset, joilla on vaikeuksia tasapainossa ja motorisessa suoriutumisessa. Usein lapset ohjautuvat fysioterapeuteille tai toimintaterapeuteille harjoittelemaan näitä taitoja. Lapsen taidot kasvavat harjoitellessa mutta taitavaa liikkujaa lapsesta ei välttämättä tule koskaan, jos lapsen vaikeuksien taustalla on aktiivinen Tooninen Labyrintti refleksi.
Mikä Tooninen Labyrintti Refleksi on?
Toonisen Labyrinttirefleksin tarkoituksena on auttaa vauvaa kulkemaan synnytyskanavan läpi, se saa vauvan ojentamaan ja koukistamaan kehonsa synnytyksen aikana. TLR:n tulisi sulautua pois kokonaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Usein pienet lapset, joilla TLR on aktiivisena, tuntuvat sylissä raskailta ja heidän on vaikea hallita päänsä asentoa. Lapsi oppii kannattelemaan päätään n. 3 kk ikään mennessä. Jos pään kannattelu on vaikeaa vielä 6 kk iässä, TLR on saattanut jäädä aktiiviseksi. TLR:n pitäisi hävitä kokonaan pois 3 vuoden ikään mennessä.
TLR muodostaa yhdessä STNR:n ja ATNR:n kanssa primitiivisten toonisten niska- ja labyrinttirefleksien järjestelmän. Tämä järjestelmä vaikuttaa ja toimii yhdessä vestibulaarisen eli asentotietoa tuottavan järjestelmän kanssa ja tuottaa aistitietoa yhdessä muiden asento- ja liikesensorien kanssa. Vestibulaarinen järjestelmä huolehtii ja ylläpitää lapsen (ja aikuisen) tasapainon ja tiedon avaruudellisesta sijainnista tilassa, suhteessa muihin asioihin, kuten ihmisiin ja huonekaluihin.
Kun TLR on aktiivinen, lapsi joutuu jatkuvasti työskentelemään perusasennon ja keskittymisen ylläpitämisessä, erityisesti istuma-asennossa. Refleksiliikemalli aiheuttaa sen, ettei lapsella ole "normaalia" istuma-asentoa. Lapsen nyökätessä tai nojatessa eteenpäin, pää lähtee "putoamaan" eteenpäin tai kallistaessa päätä taaksepäin, lapsen raajat lähtevät automaattisesti ojentumaan. Tästä syystä näyttää ettei lapsella juuri ole energiaa ja hän nojailee koulussa jatkuvasti pulpettiinsa tai työpöytäänsä tai vaihtoehtoisesti nojailee velton näköisesti tuolissaan taaksepäin. Ja kumpikaan näistä asennoista ei mitenkään tue tai edesauta kirjoittamista, lukemista, tehtävien kopioimista taululta tai oppimista.
Millaisia ovat TLR:n tunnusmerkit?
- heikko koordinaatio ja tasapaino
- pään asennon hallinta on heikko
- matala kehon tonus eli jänteys tai
- korkea kehon tonus eli jänteys, joka näkyy jäykkyytenä ja nykivinä liikkeinä, korkea ja matala kehon tonus voivat vaihdella riippuen siitä, mitä lapsi tekee
- w-istunnassa istuminen
- varvastaminen eli varpaillaan kävely
- silmä-käsi yhteistyön vaikeudet
- lapsi kirjoittaa sanat yhteen pötköön
- pallon heittäminen ja kiinni ottaminen on hankalaa
- lapsi kysyy usein "Täh, mitä?" kun hänelle sanoo jotain
- moniosaisen ohjeen noudattaminen on hankalaa
- lapsi saattaa tuottaa ääntä, kuten naputella kynää, peittääkseen taustamelua
- lapsen on vaikea hahmottaa tilaa ja omaa sijaintiaan siinä, hän törmäilee ihmisiin ja huonekaluihin ja oven pieliin
- hän unohtelee ja hukkaa tavaroitaan
Aktiiviselle TLR:lle tyypillinen W-istuma-asento leikkiessä. Samaa asentoa näkyy myös niillä lapsilla, joilla on aktiivinen STNR.
Aktiivisen TLR:n olemassaolon voit testata näin: Lapsi lattialla vatsallaan, kädet "supermiehen" asennossa eli kylkien vierellä kohotettuna sivuilla sormet kohti polvia. Ohjaa lasta nostamaan pää ylös, kädet ja rintakehä sekä jalat reidestä asti nostetaan lattiasta ylös, vain vatsan pitäisi osua lattiaan.
Jos lapsen jalat eivät nouse reidestä ylös ja jalat taipuvat polvesta koukkuun, lapsella on aktiivisena TLR ja hän hyötyy sensomotorisesta harjoittelusta.
Täältä löydät vinkkejä TLR:n sulauttamiseksi pois, ohje löytyy sivun lopusta.
Lisää tietoa refleksiliikemalleista löydät Aktivaattorin pienestä sensomotoriikan oppaasta.
Aktivaattorin pieni sensomotoriikan opas |