Näyttävätkö nämä asennot tutuilta?
Lapsesi saattaa saada koulusta usein seuraavaa palautetta: Hän istuu ja tuijottaa tyhjyyteen, röhnöttää pulpetin päällä, pyörittelee tavaroita käsissään, kiemurtelee tuolilla, on levoton, ei seuraa opetusta, ei kuuntele, ei muista vaikka äsken juuri sanottiin sitä ja tätä, ei noudata ohjetta, makoilee tunnin aikana lattialla, käsiala on epäsiistiä eikä pysy rivillä...
Symmetrisen, toonisen niskarefleksin (STNR) liikemallia mukanaan kantava lapsi ei oikeasti voi levottomalle istumiselleen mitään. Onneksi sinä - aikuinen - voit jatkossa helpottaa lapsesi tai oppilaasi olemista ja oppimista luettuasi tämän kirjoituksen.
Edellisessä julkaisussa kirjoitin istuma-asennon ylläpitämisestä ja kuinka refleksiliikemallit vaikuttavat istuma-asentoon ja sitä kautta oppimiseen. Tarkastellaanpa vielä tarkemmin STNR:ia.
STNR ilmaantuu lapsen ollessa noin kuuden kuukauden ikäinen ja häviää lapsen ollessa noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Vaikka refleksiliikemallin “elinkaari“ onkin lyhyt, sillä on suuri vaikutus myös muiden refleksiliikemallien poissulautumiseen sekä useaan muun kehitysvaiheen normaaliin sujumiseen. Liikemallilla on suuret vaikutukset kehon puoliskojen yhteistyöhön ja tiedon käsittelemiseen molemmissa aivopuoliskoissa. Liikemalli vaikuttaa vaikuttaa silmä-käsi-yhteistyön kehittymiseen ja käden puoliskojen eriytymiseen, mikä taas vaikuttaa ennen kouluikää ja kouluiässä kynäotteen ja käsilalan kehittymiseen. Liikemalli saa vauvan nousemaan neljän raajan varaan, heilumaan ja huojumaan tässä asennossa edestakaisin, joka johtaa lopulta konttaamiseen. Jos STNR jostain syystä jää vahvasti aktiiviseksi, lapsi usein joko liikkuu “karhunkäyntiä” tai hilaa itseään pepullaan eikä konttaamisliikkeitä polvilla tai käsillä synny, koska lapsen on vaikea koordinoida silmä-käsi-yhteistyötä vaativia liikkeitä sekä kehon ylä- ja alaosan samanaikaisia liikkeitä. Myös myöhemmin kynäottessa voi näkyä hankaluuksia. Liikemalliin kuuluu usein heikko lihastonus, huono ryhti niin seistessä kuin istuessa sekä leveäraiteinen juoksu. Lapsi usein makoilee lattialla, koska jalat ristissä istuminen tuntuu epämukavalta. Jatkuva selän hyvän asennon etsiminen saa hänet levottomaksi ja kiemurtelemaan. Usein lapsi myös istuu W-asennossa, pepun ollessa keskellä ja jalkojen ollessa molemmin puolin polvesta taivutettuna taaksepäin. Usein lapsella on hentoinen ylävartalo ja käsivoimat koska hän ei mielellään kannattele kehon painoa käsillään ja hän kasvaa aikuiseksi, jonka voi olla vaikea punnertaa tai vetää leukoja.
Aktiivisella STNR:lla on suuria vaikutuksia oppimiseen
Hyvä silmä-käsiyhteistyö ennakoi parempia luku- ja kirjoitustaitoja toteaa Sally Gottard Blythe kirjassaan The Well Balanced Child. Vastaavasti useat lapset, jotka ensimmäisen ikävuotensa aikana eivät ole ryömineet tai kontanneet, kärsivät hankaluuksista sekä lukemisessa että kirjoittamisessa. Lukemisen vaikeudet liittyvät usein silmä-käsi yhteistyön vaikeuksiin. Visuaalinen koordinaatio tuottaa lapselle vaikeutta, sanojen seuraaminen sivulla on hankalaa tai kun hän joutuu hakemaan tietoa taululta, tai valkokankaalta, ja kopioimaan ne työkirjaansa, hänen on vaikeata säätää katsettaan lähelle ja kauas. Osa kuuloaistin kanavasta sitoutuu näön “avuksi” tiedon keräämiseen ja prosessointiin. Tämän vuoksi STNR:n kanssa elävän lapsen on hankala muistaa ja hahmottaa kuulemaansa ja jos kysyt häneltä “Mitä sanoin äsken?”, hän vastaa sinulle 90 % todennäköisyydellä “Häh? Mitäh?” Kuulo siis itsessään voi olla hyvä mutta kuullun prosessoinnissa on haasteita.
Lapsella voi olla pulpetissa istuessaan kova oheispuuhailun tarve, hän pudottelee usein kyniä ja välineitä lattialle ja on levoton. Puuhastelun tarpeen - ja tuntoaistimusten tarpeen täyttämiseksi - voi lapselle tarjota esim. puristeluleluja tai sinitarraa keskittymisen avuksi mutta lapsen tapaa toimia liikemallin mukaisesti se ei muuta.
Miten voin selvittää onko lapsellani aktiivisena refleksiliikemalleja?
Pääset tästä linkistä latamaan Aktivaattorin Pienen sensomotoriikan oppaan, löydät sieltä tiivistettynä mitä sensomotoriikka on sekä kuuden yleisimmän oppimista hidastavan liikemallin vaikutukset. Tai voit tutustua ilmaisen valmennuksen muodossa "sensomotoriikan kahdeksaan punaisen lippuun" tästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Oliko tässä postauksessa jotain, joka oli sinulle merkityksellistä, hyödyllistä tai ilahdutti sinua?