perjantai 6. tammikuuta 2023

Mitä ovat hienomotoriset taidot - 3 refleksiliikemallia käden heikon hienomotoriikan takana





Yksi tärkeä kehityksen askel lapsen elämässä on hienomotoristen taitojen kehittyminen. Käsien ensimmäiset liikkeet – tarttuminen, nipistäminen ja sormen liikkeet – kehittävät aivoja ja vahvistavat lapsen kykyä hienomotoriikkaa vaativiin tehtäviin, kuten itsenäiseen syömisen, vaatteiden pukemiseen nappeineen ja neppareineen, kengänsitomiseen ja kirjoittamistaitoihin. Lapsen hyvät hienomotoriset taidot lisäävät lapsen luottamusta itsenäiseen pärjäämiseen ja selviytymiseen. 


Tutkimukset osoittavat että vauvan kehitystä ohjaavat liikkeet edesauttavat motoristen taitojen kehittymistä (Utley, 2018). Jos luonnolliset liikkeet syystä tai toisesta estyvät, seurauksena voi olla refleksien säilyminen, jotka vaikeuttavat normaalia hienomotorista kehitystä. 


Kämmenen alueen refleksit vaikeuttavat hienomotoriikkaa


Erityisesti silloin kun käden alueen refleksit säilyvät aktiivisina – esim. Palmar Babkin- ja Grasp-refleksit – eivät intergroidu kunnolla, nähtävissä on heikot sormilihakset- ja voimat, kyvyttömyys liikuttaa peukaloa ja muita sormia erikseen. Tämä näkyy esimerkiksi kämmenen alueen jännityksenä kynää käyttäessä, yliherkkänä tuntoaistina käsissä ja heikkona sorminäppäryytenä.

Kun kosket pientä vauvaa kämmeneen vaikka eturmella, hän tarttuu sormeesi lujasti ja voi olla jopa vaikeata saada hänen sormensa irti. Saati jos vauva tarttuu hiuksiisi! Tämä on Grasp-refleksin aikaansaamaa. Refleksisissä sormet puristuvat tiukasti kiinni mutta kun vauva oppii ojentamaan kätensä suoriksi, refleksiliikemalli katoaa vähitellen ja hän pystyy hallitusti sekä sulkemaan että aukaisemaan kätensä. 

Kämmenen alueen refleksit vaikeuttavat suun motoriikkaa

Vauvoina ollessamme kädet ja suu ovat yhteydessä toisiinsa refleksin kautta. Tästä syystä säilyneet käden alueen refleksit näkyvät usein suun motoriikan haasteina. Epäselvä puhe, iästä poikkeava runsas kuolaaminen, suun liikkeet käsien liikkeiden aika, kuten saksilla leikatessa tai kynällä piirtäessä tai värittäessä, kertovat usein aktiivisiksi jääneistä käden alueen reflekseistä. 

Huonosti integoituneet käsien alueen refleksit voivat vaikuttavat myös oppimiseen ja opiskeluun. Richards ym. (2022) toteavat: "Primitiivirefleksien säilyminen saattaa häiritä käsin kirjoittamisen kehittymistä. Poikittaistutkimuksessa (79 lasta) tutkimme 7-9 vuotiaiden lasten säilyneitä refleksejä suhteessa käsin kirjoittamisen vaikeuksiin. Havaittiin että useimmilla lapsilla, joilla on vaikeuksia käsin kirjoittamisessa, oli säilyneitä refleksejä”.

Kämmenen alueen refleksit voivat vaikuttaa myös konttaamiseen, kämmenet voivat olla niin herkät, ettei lapsi halua tästä syystä kontata. Tällöin on mahdollista, että konttausvaiheessa tapahtuvat kehitykselliset vaiheet jääväät vaillinaisiksi vaikuttaen kehon kannattelun lisäksi käden hermoston kypsymiseen: jos "taitosormet" (etusormi, keskisormi, peukku) ja "tukisormet" (nimetön ja pikkurilli) eivät pääse selkeästi eriytymään toisistaan, voi myös tämä vaikuttaa hienomotoriseen kehitykseen. 

Aktiivinen ATNR vaikeuttaa myös hienomotorista suoriutumista


Myös muutamat muut aktiivisina säilyneet refleksit vaikuttavat hienomotoriseen kehitykseen. Callcott (2012) havaitsi tutkiessaan että lapsilla, joilla on säilynyt ATNR (Asymmetric Tonic Neck Reflex), se liittyi merkittävästi huonoihin hienomotorisiin taitoihin ja viivästyneisiin kouluvalmiuksiin.  Opettajien huomiot lapsista kuvasivat ADHD-tyyppistä käyttäytymistä, kuten tarkkaamattomuutta, yliaktiivisuutta ja impulsiivisuutta (Callcott, 2012).


Brown (2010) arvioi 65 esikouluikäisen lapsen kanssa toteutettua ohjelmaa, jossa verrattiin  refleksipohjaisen liikeintervention ja kontrolli-intervention vaikutusta hienomotorisiin taitoihin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että refleksipohjaisella liikeinterventiolla oli merkittävä vaikutus lasten hienomotoristen taitojen parantumiseen.


Aktivaattori valmennus haluaa auttaa lapsia, joilla on hienomotorisia vaikeuksia. Tee ilmainen testi jonka avulla selvität onko lapsellasi aktiivisia kämmenen alueen refleksejä.


Testin löydät täältä. 

Kiitos kun luit tämän tekstin!

Callcott, D. 2012.  Retained primary reflexes in pre-primary-aged Indigenous children: The effect on movement ability and school readiness

Richards, L., Avery, R., Gray, S., & Price, R. 2022. Relationship of retained primitive reflexes and handwriting difficulty in elementary-age children. The American Journal of Occupational Therapy, 76. 

"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...