Mistä voi olla kyse kun lapsi tuntuu saavan raivokohtauksia kuin tyhjästä?
Räjähdykset (meltdowns), yliaktiivisuus, keskittymättömyys ja aistiherkkyydet kulkevat usein käsi kädessä.
Tiesitkö että jopa joka kuudennella lapsella on huomattavia aistitiedon käsittelyn vaikeuksia?
Aistitiedon käsittelyn vaikeksia voi olla lapsella ilman muita diagnooseja mutta neuronkirjon lapsilla sekä lapset, jotka tuntevat itsensä usein ahdistuneiksi, aistitiedon käsittelyn vaikeudet ovat useammin läsnä.
Lapsilla joilla on ADHD, aistiedon käsittelyn haasteita on 40 %:lla.
Lapsilla, joilla on autisminkirjon diagnoosi, aistitiedon käsittelyn haasteita on jopa 80 %:lla!
Vanhemmat, joiden lapset kamppailevat aistitiedon käsittelyn pulmien kanssa, törmäävät usein näihin ongelmiin:
Lääkäreillä ja muilla lasten lasten kanssa työskentelevillä ammattilaisilla ei ole yhteistä käsitystä ja ymmärrystä aistitiedon käsittelyn vaikeuksista ja heillä on hyvin vähän tai ei mitään tietoa asiasta tai he ohittavat lapsen vaikeudet: "Kyllä se siitä kun lapsi kasvaa". Näin ei suinkaan tarvitse olla.
Voi olla turhauttavaa yrittää löytää keinoja aistiedon haasteiden käsittelyyn tai tarjotut keinot ovat turhan yksinkertaisia tai eivät vastaa lapsen tarpeita. Esim. pelkkä painopeiton käyttäminen ei ratkaise nukkumaan rauhoittumisen haasteita.
Lapset joilla on aistitiedon käsittelyn vaikeuksia, leimataan helposti hankaliksi lapsiksi, kuten tuhma, villi, liian herkkä, hankala, kömpelö, outo...
Kuinka voit auttaa lasta jolla on aistitiedon käsittelyn haasteita?
Ensimmäinen tärkeä askel on tunnistaa milloin lapsellasi on aistitiedon käsittelyn haasteista. On mahdollista oppia eri tilanteissa laittamaan "aistilasit" päähän ja tunnistaa milloin lapsella on aistitiedon käsittelyn kuormaa liiaksi asti.Kun alat tunnistaa nämä vaikeudet, ymmärrät samalla paremmin milloin lapsesi kamppailee aistitiedon käsittelyn haasteiden kanssa "punaiset liput pystyssä" ja pystyt auttamaan häntä.
... ja tästä lisää seuraavassa postauksessa.
Tunnistatko lapsessasi yllä mainittuja "punaisia lippuja"?
Olisi mukava kuulla kommenttisi!
Tilastotiedot lähteestä: https://sensoryhealth.org/basic/latest-research-findings