tiistai 26. lokakuuta 2021

Sensomotoriikka näkyy koulussa arjen haasteina, joita et ehkä ole osannut ajatella sensomotoriikkana

 Kävin yhdessä luokassa havainnoimassa lasten koulupäivän sujumista. Odottelin ulkona liikuntatunnille pääsyä yhdessä lasten kanssa. "Moi Sanna muistaksää mut, mää kävin sun terapiassa!" "Muistanhan minä, tykkäsit joka kerta keilata." "Ooksääkin käynyt Sannalla?" ihmettelee siihen toinen pieni ihminen "Joo mää kanssa!" vastaa kolmas.

Kun lapset kuoriutuivat ulkovaatteistaan ja tulivat liikuntasaliin, laskeskelin että luokan kahdeksastatoista lapsesta kymmenen on käynyt vastaanotollani ja kaikilla heillä on enemmän tai vähemmän haasteita sensomotoriikassa.
Liikuntatunnilla tehtiin paljon ihan perusliikkumista: viivoja pitkin kävelemistä, hyppimistä yhdellä ja kahdella jalalla, x-hyppyjä, laukkaa, takaperin kävelyä. Tiesin jo valmiiksi että tulen näkemään hyvin monenlaista vipellystä.
"Hyppää eteenpäin jalat yhdessä! Eikä kun jalat yhdessä!" "Kävele takaperin! Takaperin! Kävele selkä edellä, älä kurki mutkalla!" "Laukassa mennään toinen jalka edellä, kokeile että siirrät aina oikeeta jalkaa edellä. Tässä on sinun oikea jalka." "Pidä kantapäät lattiassa kun menet kyykkyyn, sää kaadut jos et laita kantapäitäkin lattiaan!" Opettaja ohjasi. Lapset yrittivät mutta kun hermosto ohjasi toisin. Äidinkielen tunnilla opetus jatkuu: "Istu suorassa tuolilla, sun on vaikea kirjoittaa kun nojaat noin siihen pulpetin päälle." "Pidä kynää tässä peukun, etusormen ja keskisormen välissä, sun ei tarvi käyttää nimetöntä. I, E ja N, piirrä ne ylhäältä alas, kokeilepa uudelleen. Tarvisitkohan jonkinlaisen kynävahvennoksen?" "Oho, mitenkäs sinä taas tipuit siitä tuolilta?" "Älä pieni ystäväni syö sinun uuden paidan hihoja täyteen reikiä!"     "Hei keskity nyt, tee nämä liikkeet laulun mukana! Laita nyt oikee etusormi yhteen vasemman peukalon kanssa, katso, tällä tavalla!

Myötätuntoni on sekä pinnistelevien pikkuoppilaiden että opettajan puolella. Lapset eivät itse voi sensomotoriikan vaikeuksilleen mitään ja opettaja näkee sensomotoriikan aiheuttamat haasteet ja yrittää parhaansa puuttua niihin mutta samalla oppilas ei kykene korjaamaan toimintaansa koska se lähtee kirjaimellisesti selkärangasta.

Jos mietit keinoja millä tukea lasta sensomotoriikan haasteissa, mene tästä linkistä Aktivaattorin verkkokurssialustan etusivulle ja tilaa Sensorinki-uutiskirje, saat kuukausittain 1-2 sähköpostia liittyen sensomotoriikkaan.

Aktivaattorin pienen Sensomotoriikan oppaan voit ladata täältä.


"Autismi ja ADHD voidaan parantaa sensomotorisella valmennuksella"

 "Sensomotorisella valmennuksella voidaan parantaa autismi ja ADHD!" Jos joku sensomotorinen valmentaja kertoo sinulle tällaista, ...